
VY Tygelsjö ska vara ett levande kvarter. Därför tog arkitekterna tidigt in en landskapsarkitekt för att väcka liv i ytorna mellan husen – inte bara med växter och träd, utan också genom att skapa rumsliga utemiljöer där de boende kan odla, spela boule, leka och vila. David Nihl är landskapsarkitekten från Landskapsgruppen som fick uppdraget att gestalta och levandegöra visionen.
De gemensamma ytorna ska locka människor ut från bostadenoch den egna trädgården, som en naturlig park eller en förlängning av denprivata trädgården, och uppmuntra till odling och socialt samspel.
– Precis som husen har hämtat inspiration från de traditionella gamlaskånelängorna, har vi velat skapa en naturlig utemiljö som känns organisk,tillåtande och inbjudande. Vi tar avstamp i äldre trädgårdsmiljöer med mycketfruktträd och bärbuskar. Jag ser frukt och bär som små skatter för barn ochvuxna att upptäcka, skörda och njuta av från tidig vår till sen höst.
Organiskt och naturligt
Äldre trädgårdar hade ofta en mer vildvuxen planering. Det innebär att David har valt bort raka rabatter med mycket bar jord, som många traditionellt förknippar med välsansade parker och prydliga trädgårdar. Istället har man valt marktäckare, växtlighet i olika nivåer och solitär buskar för att skapa en levande utemiljö.
David menar att den här typen av mer naturliga utemiljöer får människor att slappna av och mötas på ett mer avslappnat sätt.
– Visionen är att skapa naturliga mötesplatser för aktiviteter att samlas kring. Och då vill vi ju att de boende ska känna sig avslappnade och trygga närde rör sig i de gemensamma ytorna. Vi har ett trettiotal odlingsbäddar, en boulebana, en grillplats och ett växthus där man även kan bjuda in gäster på middag.
Att anlägga en gemenskap
Även om det är svårt att veta vem som kommer att välja attbosätta sig i VY Tygelsjö, är förhoppningen att det blir en blandning avgenerationer. Troligen kommer en del boende från Malmö eller andra närliggandestäder.
– När man flyttar till en ny by vill många känna att de blir en del av en gemenskap. Och det vill vi skapa förutsättningar för här. Utemiljön är en arena där de boende lättare och snabbare kan hitta gemenskap och känna tillhörighet. Alla vill kanske inte umgås med sina grannar, men möjligheten finns tack vare de många platserna i utemiljön.
Flera av husen är ritade för att passa barnfamiljer och många föräldrar kämpar med att erbjuda sina barn skärmfri kvalitetstid, gärna utomhus. Då är odling, frukt, bär och boule utmärkta lockbeten för värdefull tid tillsammans.
Skugga och sol med traditionella alléer
I sitt arbete med att göra utemiljön lockande har David ävenfokuserat på samspelet mellan sol och skugga.
– Vi människor älskar sol och dagsljus, men på sommaren söker vi oss ofta till skuggan när det blir varmt. Därför har vi låtit träd kanta gångarna för att skapa vandrande skuggor. På så sätt finns det alltid möjlighet att välja mellan sol och skugga. Att träden kantar gångarna är också en flirt med de traditionella skånska alléerna – det känns fint att föra in sådana element i mikroformat till det lilla kvarteret.
David har även arbetat med rumsligheten och gränserna i utemiljön och trädgårdarna. Husen är placerade så att det finns privata platser där de boende kan vistas i sina egna trädgårdar. På andra ställen har man valt lägre buskar, så att blicken kan vandra ut i landskapet.
– Det är viktigt för oss människor att kunna blicka ut. Det skapar en känsla av frihet och ro när vi får vila blicken över olika djup och landskap. Med lägre växtlighet på strategiska platser förlänger vi trädgården, genom ren illusion.
Inte bara estetiska värden
Att arbeta med landskapsarkitektur handlar inte bara om mjuka mänskliga värden och estetik, utan även om tekniska lösningar, som dagvattenhantering och klimatfrågor.
– Många uppskattar en vacker utemiljö – och det är bra – men det finns många andra värden som gynnar oss, även om inte alla är medvetna om det. Att välja gräs framför hårda ytor som plattor och asfalt gör att vatten lättare kan rinna undan vid skyfall. Det skapar också lägre temperaturer på marknivå under varma dagar, och bredden av växtlighet gynnar pollinatörer och den biologiska mångfalden.
En vacker och väl utformad utemiljö är inte bara en fröjd för ögat, hälsan och samhörigheten, den är också bra för klimatet och naturen omkring oss.
– Jag hoppas och tror att vi har skapat en otroligt fin utemiljö för dem som kommer att flytta in i husen i VY Tygelsjö. Jag håller tummarna för att många fina minnen kommer att skapas vid elden, i växthuset, i odlingsbäddarna och bland fruktträden.